8ος Μαραθώνιος Κρήτης
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Περπάτημα & Τρέξιμο στο Νερό -Υδροθεραπεία και Άσκηση μαζί

από τον Δημήτρη Γρυφάκη*

Personal Trainer

grfdim@hotmail.com

Πολύς κόσμος έχει συνδέσει το νερό με τις ασκήσεις κολύμβησης. Δε χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος κολυμβητικές κινήσεις για να γυμναστεί μέσα στο νερό. Στην ουσία χρησιμοποιούμε το νερό ως αντίσταση, για να κάνουμε αρκετές από τις ασκήσεις που εκτελούνται στη στεριά. Μια από αυτές τις κινήσεις είναι και το περπάτημα/ τρέξιμο μέσα στο νερό. Η άσκηση γίνεται διασκέδαση καθώς πέρα από την απορρόφηση των κραδασμών στο σώμα, το νερό έχει τη μεγαλύτερη ψυχοθεραπευτική ιδιότητα. Αυτό το κάνει να είναι ο πιο όμορφος τρόπος άσκησης για τις διακοπές και όχι μόνο.
Η άσκηση στο νερό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς το νερό έχει μηδαμινή βαρύτητα με αποτέλεσμα οι κραδασμοί που νιώθουμε στο σώμα μας να είναι απειροελάχιστοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γυμναστούν αποτελεσματικά άτομα που έχουν παθήσεις στην σπονδυλική στήλη, γόνατα, πέλματα, άτομα υπέρβαρα, 3ης ηλικίας χωρίς πολλές επιβαρύνσεις.
Εκτός από μέσο αποκατάστασης το νερό, ως μέσο εκγύμνασης στην συγκεκριμένη κίνηση δρα πιο αποτελεσματικά. Γυμνάζει τέλεια όλους τους μύες των ποδιών και ιδιαίτερα τους γλουτιαίους καθώς γίνεται προσπάθεια να υπερνικηθεί η αντίσταση του νερού. Αυξάνει τις καύσεις ενέργειας, μειώνει την πίεση στα πόδια (σημαντικό σε άτομα που πάσχουν από κιρσούς), βοηθάει στη σύσφιξη του δέρματος, μειώνει το σωματικό λίπος και εξαλείφει την κυτταρίτιδα.
Το περπάτημα- τρέξιμο , λόγω της αντίστασης του νερού στο κάθετο σώμα, αναγκάζει τους μύες να δουλεύουν περισσότερο απ’ ότι στην στεριά. Δυναμώνουν πολύ πιο γρήγορα και παράγουν μεγαλύτερο έργο. Σε έρευνες πανεπιστημίων έχει αποδειχθεί πως κάνοντας περπάτημα ή τρέξιμο μέσα στο νερό ,τα οφέλη στη πρόσληψη οξυγόνουVO2 είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα εκτός νερού. Βλέπουμε λοιπόν ότι η άσκηση γίνεται πιο αποτελεσματική και καρδιοαναπνευστικά.
Για τους απαιτητικούς αθλητές χρησιμοποιήστε το τρέξιμο στο νερό, για να κάνετε προπόνηση ”αντοχής στη δύναμη” των κάτω άκρων. Επίσης σε ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες η άσκηση στο νερό αντικαθιστά επάξια την άσκηση στη στεριά, όντας θερμορυθμιστής του σώματος και δεν επιτρέπει την αφυδάτωση.
Μειονέκτημα της άσκησης στο νερό έχουμε στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση και θέλουν να αυξήσουν την οστική πυκνότητα, καθώς δεν υπάρχουν κραδασμοί και κρουστικό φορτίο στο νερό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

  • Έχετε το νερό ανάμεσα στον αφαλό και κάτω από το στήθος και πηγαίνετε κατά μήκος της παραλίας.
  • Πρώτα κάνετε πάντα περπάτημα και μετά τα 3 λεπτά ξεκινάτε να τρέχετε.
  • Προσέχετε να έχει άμμο από κάτω, αλλιώς θα χρειαστείτε ειδικά παπούτσια για το νερό.
  • Στην πισίνα μπορεί να γίνει και με γυμνό πόδι.
  • Για να γυμνάσετε όλο το σώμα χρησιμοποιείστε και τα χέρια σας σε ό, τι κίνηση θέλετε.
  • Οι αποστάσεις και ο χρόνος άσκησης δε συγκρίνονται με τη στεριά. Εκτελέστε με γνώμονα τον καρδιακό παλμό (bpm) και τη διάρκεια.

* Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Email
Print
WhatsApp
Περισσότερα στην ίδια κατηγορία