8ος Μαραθώνιος Κρήτης
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Η ισορροπία ανάμεσα στην άσκηση και στην προσωπική ζωή σου

Γράφει ο:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ*
personaltraining@hotmail.gr

 

Για να μην φτάσεις στο σημείο να χάνεις ώρες από την προπόνηση σου λόγω της πολυάσχολης ζωής σου, εφάρμοσε τις παρακάτω συμβουλές. Αν πάλι δεν βρίσκεις την λύση, τότε είσαι άξιος της ίδιας σου της μοίρας.
Κάποιοι λένε ότι εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε τη μοίρα μας με τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Άλλοι υποστηρίζουν πως ότι είναι να γίνει θα γίνει, είτε σήμερα, είτε ύστερα από 50 χρόνια. Προς το παρόν, αυτό που οφείλεις να κάνεις για τον εαυτό σου είναι να βρεις 3 ώρες την εβδομάδα για να γυμνάσεις το σώμα και το πνεύμα σου. Και μην ανησυχείς , αν είναι να σε βρει το κακό , καλυτέρα να σε βρει γυμνασμένο.
1. Όταν ο χρόνος σε πιέζει, στην αερόβια προπόνηση σου, ρίξτο στην διαλλειματική.
Μην ξημεροβραδιάζεσαι πάνω στο διάδρομο με ταχύτητα 5.5 km/h , διαβάζοντας περιοδικά, μέχρι να συμπληρώσεις την μια ώρα , έτσι ώστε να κάψεις περισσότερο λίπος. Τα είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, ζώνη καύσης λίπους δεν υπάρχει. Το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να έχεις με υψηλής έντασης διαλλειματική άσκηση. Ξεκινά με 5 λεπτά ζέσταμα, γκάζωνε κάθε λεπτό, ρίχνε τις μηχανές για 2 λεπτά. Αυτό επί 4-6 φορές μας κάνει 18 λεπτά. Βαλε και την αποθεραπεία σου άλλα 3-5 λεπτά, 5 και 18 και 5 μας κάνει ένα ωραιότατο μισάωρο διαλλειματικής άσκησης υψηλής έντασης.
2. Πέρνα στο λαιμό σου ένα χρονόμετρο.
Μην σπαταλάς το χρόνο σου στην αίθουσα με τα μηχανήματα αντιστάσεων και τα ελεύθερα βάρη. Εκτός και αν κανείς προπόνηση μέγιστης δύναμης όπου τα διαλλείματα σου πρέπει να είναι μεγάλα, ένα με ενάμιση λεπτό ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ είναι υπεραρκετό. Αν μετρήσεις το διάλλειμα σου έστω και μια φορά, θα διαπιστώσεις ότι το λεπτό περνάει μέχρι να σηκωθείς και να ξανακάτσεις στον πάγκο. Ενεργοποιήσου!
3. Δούλεψε τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος σου.
Ξεχνά τις κάμψεις δικέφαλων για να φουσκώσεις τα μπράτσα σου και επικεντρώσου στα push ups, στο μονόζυγο, στις βυθίσεις, στα ημικαθίσματα, στις προβολές. Γενικά, οι ασκήσεις που δουλεύουν τις περισσότερες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα θεωρούνται και οι καλύτερες. Ο καλύτερος τρόπος για να γλυτώσεις χρόνο είναι να δουλέψεις με κυκλική προπόνηση. Επέλεξε 8-10 ασκήσεις που στοχεύουν σε όλο το σώμα σου, βάλτες στη σωστή σειρά , εκτέλεσε τις χωρίς διάλλειμα και στο πεντάλεπτο δε θα μπορείς να πάρεις ανάσα. Φαντάσου στο εικοσάλεπτο, όσο διαρκεί δηλαδή μια ολοκληρωμένη κυκλική προπόνηση!
4. Βάζε στόχους που μπορείς να πετυχεις.
Είναι αδύνατο να δουλεύεις δέκα ώρες την ημέρα, να έχεις δυο παιδιά και να απαιτείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Εκτός και αν τα παιδιά σου είναι μεγάλα, τρεις φορές την εβδομάδα άσκησης είναι αρκετή, εάν η ζωή σου είναι πολυάσχολη και γεμάτη υποχρεώσεις. Θυμήσου ότι στόχοι οι όποιοι δεν είναι πραγματοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί, σύντομα θα καταλήξουν σε όνειρα. Αυτές όμως τις τρεις φορές, δεσμεύσου ότι θα προπονηθείς. Ένας από τους λογούς που το personal training εδώ και κάποια χρόνια ανθεί, είναι γιατί σε κάνει να δεσμεύεσαι ότι μέσα στην εβδομάδα θα γυμναστείς συγκεκριμένες ώρες και μέρες.
5. Γυμνάσου στο σπίτι
Αν ανήκεις σε αυτήν την σπάνια κατηγορία που έχουν αγοράσει διάδρομο και δεν τον έχουν μετατρέψει σε κρεμάστρα, τότε μπορείς να γυμναστείς ακόμα και στο σπίτι σου. Βαλε ένα dvd γυμναστικής να παίζει, κρατά και ένα μπουκάλι νερό και ξεκίνα να ιδρώνεις τη φανέλα. Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί, το καλύτερο μηχάνημα που έχει φτιαχτεί ποτέ είναι το ίδιο σου το σώμα. Εκτέλεσε ασκήσεις με το βάρος σου στο ίδιο σου το σπίτι και γλύτωσε την ώρα που θα έκανες να πας στο κοντινότερο γυμναστήριο. Βεβαία το 99% αυτών που ξεκινούν να γυμνάζονται στο σπίτι καταλήγουν με ένα σουβλάκι στο χέρι, αλλά μην ξεχνιέσαι, είσαι το 1% που έχει διάδρομο και δεν τον έχει μετατρέψει σε κρεμάστρα!

Τελειώνοντας , πρέπει να ξέρεις ότι ακόμη και αν έχεις φέρει τα πάνω κάτω και δεν έχεις βρει χρόνο να γυμναστείς, ένα δεκάλεπτο φυσικής δραστηριότητας την ημέρα είναι προτιμότερο από την παντελή έλλειψη άσκησης. Πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια, ξέχνα τα ασανσέρ και ανέβα σκάλες, παίξε λίγο μπάλα με φίλους, πήγαινε μια βόλτα με τον ορειβατικό, κάνε την γυναίκα σου να σε κυνηγήσει. Ό,τι και να επιλέξεις , να είσαι σίγουρος ότι σιγά-σιγά χτίζεις με γερά θεμέλια την υγεία σου και κατ ‘επέκταση αλλάζεις την ιδία σου τη μοίρα!

* Αποφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνων, πιστοποιημενος personal trainer από το American College of Sports Medicine(ACSM)

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Email
Print
WhatsApp
Περισσότερα στην ίδια κατηγορία