Ο ΣΔΥΧ τιμά τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο.
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων συνδιοργανώνει με την Αντιπεριφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου και τον Δήμο Σφακίων διημερίδα με φιλανθρωπικό σκοπό, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Συνάνθρωπος» και σε ιδρύματα της πόλης των Χανίων. Το τιμώμενο πρόσωπο του διημέρου θα είναι ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος.
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα του Πνευματκού Κέντρου Χανίων, ο Γιάννης Κούρος θα τιμηθεί από τον ΣΔΥΧ και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του «Το εξαήμερο του αιώνα».
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, ο Γιάννης Κούρος θα ξεκινήσει από τη Χώρα Σφακίων στις 09:00 και θα έρθει τρέχοντας στα Χανιά, διανύοντας απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων, διασχίζοντας το νομό Χανίων από το ένα άκρο στο άλλο και περνώντας από Ίμπρο, Ασκύφου, Βρύσες, Άγιους Πάντες, Νιο Χωριό, Αρμένους, Καλύβες, Καλάμι, Σούδα, θα καταλήξει στο Εθνικό Στάδιο Χανίων όπου θα γίνει σύντομη εκδήλωση προς τιμήν του. Μέσα στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Αποκόρωνα από το Δήμαρχο Αποκορώνου .
Δείτε το τηλεοτπικό σποτ πατώντας εδώ.
Συμμετ(ρ)έχω με τον Κούρο:
Όποιος επιθυμεί να τρέξει με τον Γιάννη Κούρο στην διαδρομή από Σφακιά για Χανιά (σε όλη ή μέρος αυτής), μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο e-mail του ΣΔΥΧ ( chaniarunners@gmail.com) ή στα γραφεία και τα τηλέφωνα του Συλλόγου.
Το βιβλίο του Γιάννη Κούρου θα είναι διαθέσιμο στο Βιβλιοπωλείο “Ρόμβος” και στα γραφεία του Συλλόγου στην τιμή των 20 Ευρώ.
Ποιος είναι ο Γιάννης Κούρος
Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη Αρκαδίας αλλά η καταγωγή του είναι από την Βλαχοκερασιά Αρκαδίας. Θεωρείται ο καλύτερος δρομέας υπεραποστάσεων όλων των εποχών. Όπως χαρακτηριστικά λένε γι’ αυτόν: «Υπάρχουν οι αθλητές παγκόσμιας κλάσης, μετά είναι οι Elite και μετά πάνω απ’ όλους ο Γιάννης Κούρος».
Η παιδική του ζωή ήταν δύσκολη, στερημένη και με πολλά προβλήματα, που «σημάδεψαν» τα μετέπειτα χρόνια του. Επειδή στο σπίτι του η ατμόσφαιρα δεν ήταν η καλύτερη για ένα μικρό παιδί, αποδρούσε συχνά, αναζητώντας διεξόδους. Του άρεσε η κίνηση και επισκεπτόταν συχνά το εθνικό στάδιο. Μικρός έκανε μήκος και σχεδόν πάντα κέρδιζε. Δεν ήταν όμως αυτό που τον γέμιζε. Αναζητούσε κάτι άλλο. Γιατί, όπως λέει, «τ´ άλματα και οι μικροί δρόμοι δεν απαιτούν ψυχή. Όχι πως δεν έχουν την ιδιότητα αυτή οι αθλητές. Απλώς, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Αν η ψυχή έπαιζε τον πρώτο ρόλο και εγώ θα μπορούσα να γίνω δρομέας ταχύτητος…». Άρχισε, λοιπόν, να ασχολείται με τους δρόμους αντοχής, προκειμένου να διοχετεύει την ενέργεια που έκρυβε όπου και πάλι είχε επιτυχίες. Σιγά-σιγά ανακάλυψε πως ήταν φτιαγμένος για περισσότερα χιλιόμετρα και ακολουθώντας την εσωτερική του παρόρμηση άρχισε το τρέξιμο υπερποστάσεων όπου αποδείχθηκε ασυναγώνιστος. Η καριέρα του σαν δρομέας υπεραποστάσεων ουσιαστικά ξεκίνησε το 1983 στα εγκαίνια του Σπάρταθλου, αγώνα από την Αθήνα στην Σπάρτη μήκους 250 χλμ. Εκεί, ο 26χρονος και άγνωστος τότε Γιάννης Κούρος, έφτασε πρώτος στον τερματισμό 5 ώρες νωρίτερα από ότι είχαν υπολογίσει οι ειδικοί και με 3 ώρες διαφορά από τον δεύτερο αθλητή. Τότε δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβήτησαν αυτή την επίδοση και ίσως δικαιολογημένα γιατί απλά ήταν απίστευτη. Ο Κούρος όμως επανήλθε και την επομένη χρονιά και διανύοντας την απόσταση σε 20 ώρες και 25 λεπτά έδωσε την πιο αποστομωτική απάντηση. Το ρεκόρ που σημείωσε το 1984 στο Σπάρταθλο με 20 ώρες και 25 λεπτά παραμένει ακατάρριπτο.
Είναι αήττητος σε αγώνες αποστάσεων από 100 μίλια και πάνω επί 23 χρόνια, έχει σημειώσει περισσότερες από 70 νίκες σε υπερμαραθωνίους και περισσότερα από 160 παγκόσμια ρεκόρ.
“Αενάως Κινούμενος” (Ντοκυμαντέρ για την ζωή & το έργο του Γιάννη Κούρου)